Pelletketels/kachels

Pelletkachel

Van gas naar duurzame energie 

Nederland wil van het gas af en hout gestookte verwarming is een steeds gangbaarder alternatief voor de gangbare CV-installatie op duur aard- of propaangas. Stoken op hout gebeurt niet op de traditionele manier met blokken in de open haard of allesbrander, maar in moderne kachels die branden op zogenaamde pellets. Deze kleine stukjes samengeperst hout hebben een enorm hoge verbrandingswaarde en zijn daarmee een moderne vorm van biobrandstof. De kachel of verwarmingsinstallatie brandt volautomatisch en (weken) lang zonder dat u er omkijken naar heeft. Schoon, veilig en zonder het vele werk en de schadelijke fijnstof van gangbare kachels.

 

 
 
 

Besparing met de pelletkachel met pellets, tegen over aardgas tankgas en olie.

Wat bespaar ik nu met een pelletkachel?

Dat is heel verschillend en heel moeilijk van te voren uit te rekenen. 

De meesten hebben een besparing van rond de 30 a 50% en we hebben ook klanten die zelfs 70% per jaar besparen (maar dat zijn uitzonderingen). 

Als je een bijzonder goed geïsoleerd huis hebt dan zal je besparing wat minder zijn. Dan ligt het eerder rond de 20%. Toch nog goed voor een besparing van honderden euro's per jaar. De besparing is natuurlijk mooi meegenomen, maar de voordelen van de pelletkachel en de gezelligheid spelen ook een grote rol.

Heb je een redelijke isolatie dan kan je zo rond de 30-40% besparen en is je huis matig geïsoleerd dan haal je de 50% en meer.

* Hoe groter je verbruik aan gas per jaar hoe meer je bespaart met de pelletkachel!

 

 

 

Een rekenvoorbeeld:

Zo'n 60 á 70% van de energiekosten van je woning liggen in het verwarmen van de ruimten, 19% wordt voor warm water gebruikt en het restant is voor elektrische apparaten.

Dit betekent dat je op je stookkosten dus flink kan bezuinigen. Realiseer je dat dit het grootste deel van het jaar is, wacht dus niet tot dat het gaat vriezen! Dit 

Een gemiddeld huishouden stookt per jaar 1600 - 1800 m3 gas weg. De kosten daarvan bedragen zo'n 1100 euro. -> 1700 x 0,65 huidige gasprijs = 1105,- 

Deze prijzen voor gas blijven jaarlijks stijgen

Terwijl de prijzen van pellets vrij constant zijn. 

 

 

 

 

 

De meeste van onze klanten gebruiken (voor een lucht-pelletkachel) zo'n 1500 kg pellets per jaar. 

De kosten hiervoor liggen zo rond de 450,- euro per jaar. Zou je dat vergelijken met de 1100,- voor gas dan zou het qua besparing rond de 650,- per jaar liggen. Dit is echter geen eerlijk vergelijk, aangezien je het gas voor koken en douchen wel blijft verbruiken. De gas-rekening daalt echter wel fors. (Immers 80% van gasverbruik is voor de ruimteverwarming). Dus een besparing van zo'n 400-500,- is zeker haalbaar. Hoe groter voorheen de gasrekening was, hoe groter de besparing met pellets. Zo heb je de pelletkachel al snel terugverdiend (en bespaar je daarna ieder jaar een behoorlijk bedrag). 

* Daarbij is de verbranding met een sfeervol vuurtje ook nog behaaglijk, het heeft zoals een houtkachel een zeer prettige warmte.