Glas

Isolatieglas

De term isolatieglas is inmiddels best goed ingeburgerd. Maar wat verstaan we hier precies onder? Welke soorten glasisolatie zijn er in 2019 precies? We bespreken de meest gestelde vragen omtrent dubbelglas die consumenten zoals jij kunnen hebben.

Wat is isolatieglas?

We beginnen met de introductie van de term 'isolatieglas'. Zoals de naam eigenlijk al weggeeft, gaat het om glas met een betere isolatie dan gewoon glas. Isolatieglas bestaat uit twee lagen glas met hiertussen een loze ruimte, ook wel spouw genoemd. In deze tussenruimte is vaak lucht te vinden maar bij de HR varianten vind je daar een edelgas: bijvoorbeeld argon. Dit gas biedt extra isolerende eigenschappen waardoor je raam beter isoleert dan de overige soorten.

Inmeten en montage

Bij de aanschaf van glas is het belangrijk om uiteraard het raam goed in te meten. Glas wordt immers vaak op maat gefabriceerd en dat glas kan dan niet geretourneerd worden. Ook bij de montage komt er nog van alles kijken. Het monteren van glas ziet er vaak eenvoudig uit. Glas wordt in een kozijn gestopt, afgekit, gedicht en vervolgens is het klaar. Althans, zo denkt men. In de praktijk komt er een stuk meer bij kijken. Glas heeft een binnenkant en een buitenkant en moet daarom met de binnenkant van het glas naar de binnenkant van de woning worden gericht en met de buitenkant naar buiten. Als het glas verkeerd om wordt geplaatst, wordt het isolerende vermogen beperkt en mis je dus de voordelen van isolerend glas.

Daarom is het erg belangrijk dat zowel de opmeting en de plaatsing wordt uitbesteed aan een glaszetter met ervaring. Je kunt het uiteraard zelf proberen, maar is het vaak verstandiger om voor het relatief lage bedrag over te laten aan een professionele en ervaren glaszetter. Deze vakman kost gemiddeld €50 euro per uur, al komen daar nog voorrijkosten en materiaalkosten bij. De plaatsingskosten maken vaak minder dan 50% van het geheel uit.

 

Dubbel glas

Op de thermische foto hiernaast kun je duidelijk zien dat dubbelglas wel degelijk de warmte binnen houdt. De linkwoning op de bovenste verdieping heeft enkelglas en verliest daardoor erg veel warmte. De buurman heeft echter geen last van zo een groot warmteverlies.

Enkel glas bestaat uit één laag glas en dubbel glas uit een dubbele laag met hiertussen een loze ruimte, ook wel spouw genoemd. In deze ruimte zit bij goedkopere soorten lucht en bij de duurdere soorten vind je daar een edelgas zoals argongas. Het voordeel van argon is dat het over goede isolerende eigenschappen beschikt. De U-waarde (de hoeveelheid warmte die het raam afgeeft uitgedrukt in W/m2K) is bij dubbel glas met argongas lager dan bij varianten die niet over een edelgas beschikken.

3 belangrijke voordelen dubbel glas
Het voordeel van dubbel glas boven enkel glas is drievoudig.

1) Allereerst bespaar je dankzij dubbel glas veel energie doordat er minder warmte verloren gaat uit je woning. De warmte die niet verloren gaat hoeft niet gecompenseerd te worden door de CV ketel waardoor deze minder hoeft te stoken, er dus minder gas nodig is en er dus geld bespaard kan worden. De besparing kan eenvoudig oplopen tot in de honderden euro’s op jaarbasis!

2) Een ander voordeel is dat er met dubbel glas een hoger wooncomfort bereikt kan worden. De temperatuur blijft in de woonruimte meer constant; er zijn niet langer koude plekken in de nabijheid van ramen. Hierdoor is het prettiger om in de ruimte te verblijven, iets wat voor veel mensen ook veel waard is.

3) Een laatste voordeel is dat er minder tocht zal ontstaan door het constantere klimaat in de ruimte. En zal er minder condens op de ruiten zijn. Hierdoor wordt de woonruimte veel prettiger en gezonder voor het lichamelijke welzijn.

 

- HR+ glas

HR+ glas is glas dat beter isoleert dan het normale, aloude dubbele glas. Het voordeel is dat de U-waarde nog lager is en er dus minder energie verloren gaat. De CV ketel hoeft minder gas om te zetten in warmte waardoor er meer geld bespaard kan worden. De aanschaf van HR+ glas zal dan ook in enkele jaren terugverdiend worden en vanaf dat moment verdien je dus eigenlijk geld. 

- HR++ glas

HR++ glas is ongeveer gelijk aan HR+ glas, maar bevindt zich in de loze ruimte tussen de twee glazen platen geen lucht, maar een edelgas. Bovendien heeft het glas een coating. Dit gas beschikt over extra, goede isolerende eigenschappen waardoor HR++ beter isoleert dan HR+ glas en heeft daardoor een lagere U-waarde.

- Driedubbel glas

Driedubbel glas is HR++ glas met een extra laag glas. Doordat er anderhalf keer zoveel glas nodig is als het geval is bij HR++ glas, ligt de prijs hoger; circa anderhalf keer zo hoog.

- Geluidswerend glas

Geluidswerend glas wordt vaak gebruikt naast snelwegen, in de buurt van aanvliegroutes en bij spoorrails. Hierbij kan er veel geluidsoverlast zijn wat door middel van geluidswerend glas enigszins beperkt kan worden. Helaas is het glas ook geen wondermiddel en zal de overlast doorgaans nog wel in enige mate aanwezig blijven.

- Zonwerend HR+ glas

Zonwerend glas kan zonlicht gedeeltelijk weren. Hierdoor zal een woonruimte die in de zomer vaak warm wordt door het binnenkomende zonlicht, minder warm worden. Een eventuele airco hoeft hierdoor minder te koelen waardoor er minder energie gebruikt wordt. En kan er een flinke besparing op de energiekosten behaald worden.

Kosten isolatieglas

De prijzen van isolatieglas hangen erg af van de omstandigheden waaronder het geplaatst moet worden. De ene glaszetter zal duurder zijn dan een andere en wanneer je een groot oppervlak wilt beglazen zal dit relatief goedkoper zijn dan wanneer het om enkele vierkante meters gaat. Bovendien zal glas op de twintigste etage duurder zijn om te vervangen dan glas op de begane grond.

Kosten soorten isolatieglas

Om met de meest voorkomende soort te beginnen: HR++ glas kost doorgaans circa €80 euro per m2. Merk dus wel op dat hier nog tal van kosten (vaak zo een 75%) bijkomen voordat je op de uiteindelijke prijs komt.

Dubbelglas
Eenvoudig dubbel glas is iets goedkoper en is al verkrijgbaar voor zo een €65 euro per m2. Dit glas is vaak prima geschikt voor schuren en garages, waar enig comfort soms wel wenselijk is maar het dure HR+++ glas teveel van het goede is.

Een alternatief is HR glas. De isolerende waarde hiervan is redelijk te noemen, je verliest meer dan tweemaal minder warmte dan bij enkel glas en je betaalt hiervoor circa €70 euro per m2. Voor die paar euro extra krijg je behoorlijk wat isolerend vermogen waardoor gewoon dubbelglas eigenlijk niet meer wordt gebruikt.

HR+ glas
Verder is er nog HR+ glas. Hier betaal je wederom zo een €5 euro extra voor per m2, waardoor de kosten rond de €75 euro per m2 komen te liggen. De isolerende capaciteit is circa 15% hoger dan dat van HR glas waardoor dit zich verhoudt met de verhoging in isolatiecapaciteit.

Triple glas
Tenslotte is er nog de kers op de taart in de vorm van driedubbel glas (ook wel triple glas genoemd). Dit bestaat niet uit één of twee maar uit drie lagen glas, waarbij elke tussenruimte is gevuld met argongas. De isolatiewaarde is tienmaal zo groot als bij enkel glas maar je moet er wel diep voor in de buidel tasten: het glas wordt verkocht voor een bedrag rond de €120 euro per m2. 

Prijzen isolatieglas 2019

In het tabel hieronder hebben we de eerder genoemde prijzen voor je opgesomd.

 

Glassoort U-waarde Kosten per m2
Enkel glas 5.5 €40 euro
Dubbel glas 2.8 - 3.2 €65 euro
Voorzetraam excl. coating 2.9 €100 euro
Voorzetraam incl. coating 2.5 €115 euro
HR glas 2.0 €70 euro
HR+ glas +/- 1.8 €75 euro
HR++ glas +/- 1.5 €85 euro
HR+++ glas +/- 1.1 €125 euro