Spouwisolatie

Bestaande spouwmuur isoleren: werkwijze en prijzen

Het isoleren van een bestaande spouwmuur wordt de laatste jaren steeds vaker toegepast. Door de subsidies en de stijgende energieprijzen is het een slimme investering die je op enkele jaren tijd kan terugverdienen. Hoe het isoleren van bestaande spouwmuren in zijn werk gaat en welke aandachtspunten er zijn lees je hier.

 

Welke spouwmuren zijn geschikt voor na-isolatie?

Vooral woningen die tussen 1920 en 1980 gebouwd werden, hebben spouwmuren die niet van isolatiemateriaal voorzien zijn. Bij nieuwbouwwoningen worden de spouwen tegenwoordig standaard geïsoleerd.

In eerste instantie moet de buitenmuur in goede staat zijn om geïsoleerd te worden. Daarnaast is het belangrijk dat de gevel niet afgewerkt is met een dampremmende laag. Anders kunnen er vochtproblemen ontstaan na de isolatie van de spouw. Voorbeelden van dampremmende lagen zijn dampdichte verflagen of geglazuurde bakstenen.

Om te kijken of de spouwmuren van jouw woning geschikt zijn voor spouwmuurisolatie voert men een endoscopisch onderzoek uit. Hierbij wordt via een gat in de muur met een camera gecontroleerd of de muur in goede staat is en of de spouw breed genoeg is om geïsoleerd te worden. Er wordt bij het isoleren van bestaande spouwmuren een spouw met een minimale breedte van 5 cm als richtlijn aangehouden om een optimaal resultaat te behalen, al kan men ook isoleren bij lagere breedtes.

 

De meeste isolatiespecialisten voeren zo’n endoscopisch onderzoek gratis uit om vervolgens de beste oplossing voor jouw situatie voor te stellen. Ben je op zoek naar een isolatiespecialist voor het isoleren van spouwmuren?  Neem contact op telefonisch 0341-375700 of info@wijkopenkeukens.nl

 

spouwmuur isoleren glaswol

 

Werkwijze

Het isolatiemateriaal wordt via voorgeboorde openingen door de buitenmuur ingebracht. Bij het isoleren van bestaande spouwmuren wordt er onder meer gebruikgemaakt van isolatiematerialen zoals glaswolvlokken, PUR schuim en polystyreen korrels. Welk isolatiemateriaal het beste kan worden gebruikt, is afhankelijk van de specifieke situatie.

Door gebruik te maken van een warmtecamera kan men nagaan of de spouwmuur volledig en correct gevuld werd. Problemen situeren zich vaak op plaatsen waar mortelresten overlopen tussen de binnen- en buitenmuren.

 

Spouwmuur isoleren prijs

Gemiddeld gesproken zal de prijs voor het na-isoleren van een spouwmuur tussen 15 en 30 euro per vierkante meter liggen. Vooral het gekozen isolatiemateriaal zal een belangrijke rol spelen bij het berekenen van de kosten. 

Ook het totaalaantal vierkante meters dat moet geïsoleerd worden en de moeilijkheidsgraad van de werken hebben een invloed op de prijs. Hou ook rekening met eventuele bijkomende kosten voor herstellingswerken die aan de isolatiewerken voorafgaan. De muur moet namelijk in goede staat zijn om geïsoleerd te worden.

Wil je je bestaande spouwmuur isoleren en hiervoor een vakman inschakelen? Neem contact op telefonisch 0341-375700 of info@wijkopenkeukens.nl.

 

spouwmuur isoleren prijs